🌿 Uusi blogiteksti ulkona! 🌿 Suomen Leirikouluyhdistyksen nuorisotyön vastaava osallistui Suomen ympäristöopisto Syklin järjestämään Ympäristökasvatuksen monet menetelmät -koulutukseen Virroilla, ja tunnelma oli iloinen, rento ja täynnä inspiraatiota! 💡✨
Pääsin hiljattain osallistumaan Suomen ympäristöopisto Syklin järjestämälle Ympäristökasvatuksen monet menetelmät -päiville Virroilla, Nuorisokeskus Marttisissa. Tämä Syklin toteuttama koulutustapahtuma oli osa laajempaa ympäristökasvatuksen koulutusohjelmaa, joka tarjoaa osallistujille mahdollisuuden syventyä aiheeseen sekä teorian että käytännön tasolla. Tänä vuonna tapahtumaan kutsuttiin ensikertaa mukaan myös alumnit ja tartuin kutsuun.
Upeiden työpajojen lisäksi eri alojen ammattilaiset pääsivät keskustelemaan rennossa ja inspiroivassa ilmapiirissä ympäristökasvatuksen haasteista ja mahdollisuuksista. Keskustelut nostivat esiin erilaisia näkökulmia ja innovatiivisia ratkaisuja, joiden avulla ympäristökasvatusta voidaan kehittää entistä vaikuttavammaksi. Päivien työpajoissa saatiin vinkkejä ja työkaluja muun muassa siihen, miten lapsia ja nuoria voidaan harjaannuttaa systeemiseen ajatteluun, miten luovia menetelmiä voidaan hyödyntää ympäristökasvatuksessa sekä miten voimme hyödyntää tekoälyä opetuksessa.
Yksi merkittävimmistä opeista oli kuitenkin se, kuinka tärkeää on luoda osallistavia ja kokemuksellisia oppimistilanteita. Luontoympäristö tarjoaa erinomaisen ja inspiroivan oppimisympäristön, jossa jokainen oppija voi löytää oman tapansa kokea ja ymmärtää ympäröivää maailmaa. Yksiluonnossa oppimisen suurimmista eduista on moniaistinen oppiminen. Luonto stimuloi aisteja ja tarjoaa oppijoille mahdollisuuden nähdä, kuulla, koskettaa ja haistaa ympäröivää maailmaa, mikä rikastuttaa oppimiskokemusta. Erityisesti ne oppilaat, joille perinteinen luokkahuoneopetus ei tunnu mielekkäältä, voivat luonnossa löytää itselleen uusia tapoja oppia ja ymmärtää asioita.
Ympäristökasvatus on leirikoulutoiminnan ydin ja antaa leirikoulutoiminnalle merkityksellisen pohjan. Ympäristökasvatuksessa voidaan soveltaa erilaisia menetelmiä ja oppimismalleja. Toimintaa voidaan toteuttaa hyvin monista eri lähtökohdista opettajan tai ohjaan oma tausta, osaaminen sekä kiinnostuksenkohteen huomioiden. Ympäristökasvatukseen voidaan esimerkiksi yhdistää draamapedagogiikkaa, jossa oppilaat eläytyvät luonnon prosesseihin tai eläimiin, sekä seikkailupedagogiikkaa, jossa oppilaat kohtaavat haasteita ja oppivat niistä yhdessä toimiessaan. Leirikoulujen joustavat ja kokemukselliset oppimistavat antavat jokaiselle oppijalle mahdollisuuden kokea onnistumisen tunteita. Luonnossa oppiminen myös tukee yhteistyötä ja ryhmässä toimimista, mikä on monille oppilaille keskeinen osa hyvinvointia.
Ympäristöopisto Sykli rakentaa kestävää tulevaisuutta kouluttamalla osaajia työelämään ja kehittämällä organisaatioiden toimintaa. Sykli toimii eri alojen ammattilaisten, asiantuntijoiden, yritysten ja organisaatioiden kanssa yhteistyössä ympäri Suomea.
Syklin koulutukset on ensisijaisesti suunnattu kasvattajille, opettajille ja kouluttajille. Uusina kohderyhminä ovat myös yleisötyötä tekevät kulttuuri-, museo- ja kirjastoalan ammattilaiset sekä vapaan sivistystyön ja nuorisoalan toimijat. Syklin koulutukset ovat räätälöitävissä erilaisten ryhmien tarpeisiin ja ne tarjoavat runsaasti materiaaleja, joiden avulla ympäristökasvatusta voi helposti viedä osaksi omaa opetus-, ohjaus- tai kasvatustyötä.
Suosittelemme lämpimästä kaikkia verkostomme leirikoulutoimijoita tutustumaan Suomen ympäristöopiston koulutusaloihin https://sykli.fi/koulutusalat/
Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee mahdollisuuden kokea oppimisen iloa luonnossa!
Kuva: Anna Kettunen, Suomen ympäristöopisto Sykli